Ugrás a fő tartalomra

7100 Szekszárd, Széchenyi u. 2-14.


06-70/374-0769

Széchenyi 2020

Hírek


2024. nov. 8.
TMSZC Kommunikáció

    Hunyadisok nyerték meg a Hunyadi Mátyás Diák Sommelier-bajnokságot

    Első helyen végzett a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola csapata az első alkalommal megrendezett Hunyadi Mátyás Diák Sommelier-bajnokságon, így tulajdonképpen hazai győzelem született.

    Hunyadisok nyerték meg a Hunyadi Mátyás Diák Sommelier-bajnokságot

    Első alkalommal rendezte meg a Hunyadi Mátyás Diák Sommelier-bajnokságot a Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Magyar Sommelier Szövetség. A 2024. november 7-én lezajlott megmérettetésre az ország hét szakképző intézményéből érkeztek Szálkára, a Lajvér birtokra a pincér-vendégtéri szakember, vendégtéri szaktechnikus és vendéglátásszervező technikus képzésben tanuló diákok.

    A megnyitó keretében a fiatalokat és felkészítőiket dr. Horváth Kálmán, Tolna Vármegye Főispánja, Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke, Dömötör Csaba, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja, majd Kern Ferenc, a társszervező, társházigazda Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja köszöntötte.

    Minden csapat három tagból állt, minden tag más-más feladatban mérette meg magát. A délelőtt folyamán iskolánként egy-egy fiatal elméleti tudását tették próbára egy teszt formájában. A megadott téma a Pannon és Tokaji borrégió volt. Közben elkezdődött a pezsgőfelszolgálást és gyümölcslé-felismerést magában foglaló feladat.  A versenyzőknek két vendéget, jelen esetben a zsűri két tagját, kellett az asztalukhoz kísérniük, majd a pezsgő szakszerű felszolgálását, a palackban megmaradt ital öt pohárba, egyenlő arányban való kitöltését kellett megoldaniuk.  Ezután is várt rájuk még egy feladat: öt különböző gyümölcslevet kellett beazonosítaniuk kóstolás útján.

    A verseny egyik legkülönlegesebb, és a versenyzők számára talán legtanulságosabb része az volt, amikor a zsűri elnöke, Evans Victoria, nemzetközi borakadémikus, Sommelier Magyar Bajnok mutatta be a diákok számára, hogy a pezsgőszervírozást hogyan kell kivitelezni szakszerűen.

    A rövid ebédszünetet követően a bordekantálás és felszolgálás feladata következett. A versenyzők először kihúzták, hogy a megadott három bor közül melyikkel kell majd dolgozniuk, majd a vendégeknek, ismét a zsűri két tagjának-, szakszerűen fel kellett szolgálniuk a nedűket, bemutatva és persze dekantálva (levegőztetve) azokat.

    A diákok munkáját neves szakemberek értékelték. A zsűri elnöke – mint már említettük –  Evans Victoria, nemzetközi borakadémikus, Sommelier Magyar Bajnok (az eddigi egyetlen női győztes hazánkban), a Vinovi Kft. borstratégiai vezetője volt. A zsűri tagjai között ott volt Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke, Magyarországon Az év bortermelője 2019-ben, a Hajós-Bajai borvidék elnöke; Kern Ferenc, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja; Fecske Viktor, a Lua Resort vezető sommelier-je; Sebestyén Csilla, nemzetközi borakadémikus, a szekszárdi Sebestyén Pince társtulajdonosa; és Molnár András, a Magyar Sommelier Bajnokság tavalyi 2. helyezettje, közönségdíjasa. 

    A verseny során szerzett sok hasznos tapasztalat és szakmai információ mellett a fiatalok értékes díjazásban is részesültek. 

    Erdemények

    I. helyezett:

    Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola „HUNYADISOKKK” nevű csapata, Szekszárd
    Csapattagok: Géringer Anna Kincső, Sárkány Inez, Varga Márton
    Felkészítő oktató: Sáfrány Szabolcs

    II. helyezett:

    Baranya Vármegyei Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola „ZSOLNAY” nevű csapata, Pécs
    Csapattagok: Bencze Gyula, Filótás Diána és Frank Bertina Luca
    Felkészítő oktató: Gönczöl Gábor

    III. helyezett:

    Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikum „KOSSUTH FIÚK” csapata, Kalocsa
    Csapattagok: Sebestyén Bence Tamás, Rupa Alexandra Amanda, Levente és Váradi Dominik
    Felkészítő oktató: Balogh Jenő

    IV. helyezést értek el:

    Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola, Baja
    BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, Budapest
    GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Orosháza
    Tokaj -Hegyaljai Egyetem Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Tokaj

    Különdíjasok

    Az írásbeli feladatot legjobb eredménnyel kitöltő tanuló: Király Gabriella, GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Orosháza
    A pezsgőkitöltésben legjobban teljesítő versenyző: Frank Bertina Luca, Baranya Vármegyei Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola, Pécs
    Bordekantálásban legjobban teljesítő versenyző: Sárkány Inez, Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, Szekszárd
    Közönségdíj: Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola csapata

    Gratulálunk a díjazottaknak!

    A verseny megvalósítását támogatták:

    o          Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum, Szekszárd
    o          Lajvér Borbirtok, Szálka
    o          Pezsgőpincészet, Szekszárd
    o          Bősz Adrián borász, Szekszárd
    o          Decsi Hegyi Élménybirtok, Decsi Szőlőhegy
    o          Takler Borbirtok, Szekszárd
    o          Noresa Étterem és Panzió, Szálka
    o          Pósta Borház, Szekszárd
    o          Danubiana Kft., Bonyhád
    o          Sebestyén Pince, Szekszárd
    o          Schieber Borászat, Szekszárd
    o          Szeleshát Borászat, Szekszárd
    o          Németh János Pincészete, Szekszárd Garay élménypince üzletvezetője

    GALÉRIA

    Hunyadi Mátyás Diák Sommelier-bajnokság

    DSC_0733.JPG
    DSC_0496.JPG
    DSC_0537.JPG

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    I. István Szakképző Iskola: Nálunk megtalálhatod a helyed!

    I. István Szakképző Iskola: Nálunk megtalálhatod a helyed!

    A Tolna Vármegyei SZC I. István Szakképző Iskolában több szempontból is remek lehetőségeket kínálunk a pályaválasztók számára.

    2024. nov. 15.
    TMSZC Kommunikáció
    Első kézből a szakképzésről: A szakképzés és a felsőoktatás kapcsolata

    Első kézből a szakképzésről: A szakképzés és a felsőoktatás kapcsolata

    A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Rádió Antrittal készített interjúsorozatának ötödik része azzal foglalkozik, hogy milyen lehetőségeik vannak a továbbtanulásra a szakképzésben tanulóknak, milyen előnyökre tehetnek szert. Erről Dömötör Csaba kancellár ad tájékoztatást.

    2024. nov. 15.
    TMSZC Kommunikáció
    Interaktív programokkal várták a diákokat a Hunyadi Nyílt napján

    Interaktív programokkal várták a diákokat a Hunyadi Nyílt napján

    Megnyitotta kapuit 2024. november 13-án a 7-8. évfolyamos diákok előtt a Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola Szekszárdon.

    2024. nov. 15.
    TMSZC Kommunikáció


    KIMIKK
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum

        7100 Szekszárd, Széchenyi u. 2-14.

      • Telefon: 06-70/374-0769

        E-mail: centrum@tmszc.hu

        OM azonosító: 203054

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000029


      2024Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum