Hírek
TMSZC Kommunikáció
Várjuk a Turizmus-vendéglátás ágazat iránt érdeklődőket a megye legmodernebb iskolájában
A Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola vár minden tanulót, aki a turizmus vagy a vendéglátás területén képzeli el jövőjét.
A Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola vár minden tanulót, aki a turizmus vagy a vendéglátás területén képzeli el jövőjét.
Az iskolánkba jelentkező nyolcadik osztályosok 3 éves szakképző iskolai képzések, valamint 5 éves, érettségit és technikusi szintű szakképzettséget adó, szakirányú továbbtanulásnál előnyt jelentő technikumi képzések közül választhatnak. Szakképző iskolai kínálatunkban a Szakács, a Cukrász, a Pincér-vendégtéri szakember szakmák mellett a Panziós-fogadós szakmai kimenettel is várjuk a jelentkezőket. A technikumi kínálatunkban hagyományosan a Szakács szaktechnikus, Cukrász szaktechnikus, Turisztikai technikus, valamint Vendégtéri szaktechnikus szakmai kimentek szerepelnek.
Nem csak az általános iskolát most befejezők jelentkezését várjuk, hiszen a tanévben érettségizők, valamint a felnőttek számára is tudunk szakmaszerzési lehetőségeket biztosítani.
Oktatott szakmáink keresettek a munkaerőpiacon, tanulóink biztos elhelyezkedésre számíthatnak, amennyiben elhivatottak és rendelkeznek azokkal a kompetenciákkal, amelyeket az ágazat különösen megkíván. Ilyen a jó kommunikációs készség, az udvariasság, előzékenység, de nagyon fontos az ápolt megjelenés és a személyi higiénia is, technikus szintű végzettség esetén a szervezőkészség és a nyelvismeret.
Orientációs évfolyamunk azok számára jelent kedvező lehetőséget, akik még nem tudnak dönteni a pályaválasztást illetően, vagy általános iskolai tanulmányaikat kompetenciahiánnyal fejezik be. Számukra a tanév kompetenciafejlesztéssel, és több szakma (nem csak vendéglátós) megismerésével fog telni. A cél az, hogy az orientációs év végén készek legyenek csatlakozni a középiskolai oktatáshoz, szakmát vagy más irányt tudjanak választani.
Iskolánk régi és jól működő kapcsolatokat ápol a város és a vármegye több településének vendéglátó vállalkozásaival, akik tanulóinkat foglalkoztatják és támogatják. Ez azt jelenti, hogy diákjaink nagy arányban tudnak az ágazati alapoktatást követően a duális képzési rendszerhez csatlakozni, vállalkozási környezetben gyakorlatot szerezni.
Tanulóink – amennyiben megfelelnek a szükséges feltételeknek - ösztöndíjat, a duális képzési rendszerbe átlépve szakképzési munkabért kapnak. Tanulmányaik sikeres végeztével pályakezdési juttatásra lesznek jogosultak, amelynek összege a vizsgáik eredményétől függően akár 300 ezer forint is lehet. Ezek felett a rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján a jogosult tanulóknak lehetőségük van az Apáczai-ösztöndíjra, valamint iskolánk alapítványi támogatására pályázni.
Büszkék vagyunk tehetséges tanulóinkra, mindig nagy hangsúlyt fektetünk a kiemelkedően teljesítő fiatalok támogatására, versenyeztetésére.
A színvonalas oktatás biztosításához kiváló oktatói gárda mellett teljesen megújult Hunyadi utcai épületünkben a vármegyében egyedülálló infrastruktúra is rendelkezésünkre áll. A legmodernebb technikát képviselő eszközökkel felszerelt tankonyhával, tanétteremmel, két cukrászati tanműhellyel rendelkezünk, ahol ágazati alapoktatásban részesülnek tanulóink. Korszerű berendezések, eszközök és bútorzat, modern informatikatermek, interaktív táblák, valamint egy jól felszerelt könyvtár segítik a tanulni vágyókat az ismeretszerzésben. Diákjaink esztétikus, komfortos környezetben folytathatják tanulmányaikat. Arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a tanórák közötti időt is tartalmasan, minél jobb körülmények között tudják eltölteni. Az udvaron kondiparkot alakítottunk ki, több sporteszközt is beszereztünk, gyarapítottuk a padok számát, valamint napvitorlákat, pavilont telepíttettünk. Azon is dolgozunk – ökoiskolaként is –, hogy a lehető legzöldebb környezet vegye körül épületünket.
Ezt a szakmát választottam
Pálfi Leia, Turisztikai technikus, 12. évfolyam
Amikor jelentkeztem az iskolába, még az volt az elképzelésem, hogy szakács leszek. A technikumi képzés első két évében aztán a Turizmus-vendéglátás ágazatba tartozó többi szakmába is bepillantást nyertünk. Ez idő alatt elkezdett érdekelni a fotózás, az utazás és az utaztatás, így végül a turisztika mellett döntöttem. Később szeretném a tanulmányaimat a területen felsőfokon folytatni, a terveim szerint a veszprémi Pannon Egyetemen, amelyet a Marketing Challenge Day versenyen ismertem meg, ahol hunyadis csapatunk első helyezett lett. Ha végeztem, utazási irodában, vagy szállodában szeretnék dolgozni turisztikai szervezőként. Azoknak ajánlom ezt a szakmát, akik érdeklődnek iránta, érzenek magukban elegendő kreativitást, szervezőkészséget és kitartást.
Görzsöny Bence, Szakács szaktechnikus, 11. évfolyam
A nagymamám szakács volt, én sokat voltam nála, sokat hallottam tőle a szakmáról, valamint édesanyámnak is sokat segítettem a konyhában - így tetszett meg a szakma. Az iskola pedig nagyon közel van a lakhelyemhez. Jól érzem magam itt, nagyon jó az osztályközösség, a tanárok segítőkészek. Szakmai versenyekre is járunk, amelyek szintén segítik a fejlődésünket, hiszen ezeken tapasztalt szakemberekkel, sikeres séfekkel tudunk beszélni. Nemrég Bécsben jártunk az ERASMUS program keretében, és ott is rengeteg hasznos tapasztalatot szereztem. Ha végeztem, előbb szeretnék külföldön még több gyakorlatot, ismeretet gyűjteni, majd hazatérni, és egy bisztrót nyitni.
Kiss Dominik, Vendégtéri szaktechnikus, 12. évfolyam
Amikor nyolcadikos voltam, nem volt konkrét elképzelésem, hogy milyen irányban induljak el. Sok minden szerettem volna lenni: tűzoltó, régész és egyebek. A testvérem viszont a Hunyadiban tanult pincérnek, tőle is hallottam a szakmáról, majd eljöttünk nyílt napra az iskolába, ahol megtetszett. Most is tetszik, szeretek emberekkel kapcsolatot teremteni, jó érzés, ha a vendégek elégedetten távoznak az étteremből, és szívesen térnek vissza, amiben akár nekem is szerepem van. Jelenleg az a célom, hogy a tanulmányaim alatt minél szélesebb körű ismeretekre, gyakorlatra tegyek szert, majd, ha végeztem, egy nagyobb városban szeretnék elhelyezkedni. Azoknak ajánlom a szakmát, akiknek van beszédkészsége, kitartása, munkabírása.
Tervezett képzési kínálatunk a 2025/2026-os tanévre
Technikum, képzési idő 5 év (ágazat, szakma):
Turizmus-vendéglátás: Cukrász szaktechnikus, Szakács szaktechnikus, Vendégtéri szaktechnikus, Turisztikai technikus
Szakképző iskola, képzési idő 3 év (ágazat, szakma):
Turizmus-vendéglátás: Cukrász, Szakács, Pincér-vendégtéri szakember, Panziós-fogadós
Nyílt napjaink:
2024. november 13. – Igazgatói tájékoztató, interaktív szakmabemutatók, nyitott tanműhelyek.
2024. november 27. – Igazgatói tájékoztató, interaktív szakmabemutatók, nyitott tanműhelyek.
Tartozz közénk! Vár a VIP!
Elérhetőségeink:
Cím: 7100 Szekszárd, Hunyadi u. 7.
Telefon: +36 70 331 7238
E-mail: info@vendeglato.tmszc.hu
Honlap: https://vendeglato.tmszc.hu/
GALÉRIA
Várjuk a Turizmus-vendéglátás ágazat iránt érdeklődőket a megye legmodernebb iskolájában
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
I. István Szakképző Iskola: Nálunk megtalálhatod a helyed!
A Tolna Vármegyei SZC I. István Szakképző Iskolában több szempontból is remek lehetőségeket kínálunk a pályaválasztók számára.
TMSZC Kommunikáció
Első kézből a szakképzésről: A szakképzés és a felsőoktatás kapcsolata
A Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Rádió Antrittal készített interjúsorozatának ötödik része azzal foglalkozik, hogy milyen lehetőségeik vannak a továbbtanulásra a szakképzésben tanulóknak, milyen előnyökre tehetnek szert. Erről Dömötör Csaba kancellár ad tájékoztatást.
TMSZC Kommunikáció
Interaktív programokkal várták a diákokat a Hunyadi Nyílt napján
Megnyitotta kapuit 2024. november 13-án a 7-8. évfolyamos diákok előtt a Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola Szekszárdon.
TMSZC Kommunikáció